Eerlijke prijzen & Veel ervaring
Meer dan 100% CO2 neutraal
400 + actieve campagnes

Hoe wij klikfraude voorkomen in Google Ads

Hoe wij klikfraude voorkomen in Google Ads

Klikfraude voorkomen = geld besparen op je adbudget! Fraude met Google Ads gebeurd helaas vaker dan je denkt.

Concurrenten, bots en scripts klikken regelmatig op je advertenties. Dat kost geld en levert niets op. Maar hoe kom je daar nou achter? En hoe voorkom je dat?

Voorkom frauduleuze klikken

Wie of wat maakt misbruik van je advertentiebudget?

In de hoofdregel kunnen we 3 type “gebruikers” markeren als frauduleuze klikken:

  1. Concurrenten
  2. Bots en scripts
  3. VPN gebruikers

1. Klikfraude AdWords door concurrentie

In Google Ads (voorheen Google AdWords) is het nog steeds heel normaal dat je op de advertenties van je concurrenten gaat klikken. Al is het niet eens zo zeer om het advertentiebudget op te maken, maar ook uit nieuwsgierigheid. Op welke pagina landen we hier? Hoe presenteren zij de intentie achter deze zoekopdracht?

2. Bots en scripts

Naast concurrenten zijn er nog de wereld aan spiders, bots en scripts die over het Google netwerk heen jagen. Met een beetje pech zijn die op zoek naar advertenties van jou! Wederom zonde van je advertentiebudget. Een bot of script gaat namelijk geen serieus contactformulier invullen of bestelling plaatsen ;)!

3. VPN gebruikers

De VPN gebruikers zijn zeer lastig te traceren en kunnen heel snel wisselen van IP-adres. Deze type gebruikers zijn dus niet wenselijk voor je Google Ads campagnes. Er valt namelijk geen pijl op te trekken en het vervuilt de data van doelgroepinzichten en conversies.

Bots die je adbudget leegklikken

Hoe voorkomen we deze klikfraude?

Door gebruik te maken van slimme software en deze te koppelen aan je website en Google Ads account.

Hoe werkt de klikfraude software?

Deze software monitort over de hele wereld alle Google Ads campagnes en herkent op gegeven moment de “gebruiker” en kan dus ook snel het (klik)gedrag waarnemen of het valide is.

Is dit niet het geval? Dan wordt het betreffende IP-adres geblokkeerd en gedeeld met alle gebruikers.

Hoe herkennen we Google Ads fraude?

Het is hier boven al kort benoemd. Frauduleuze klikken worden gesignaleerd en direct geblokkeerd op basis van het IP-adres. Zo voorkom je dat deze frauduleuze gebruikers je advertenties kunnen zien en dus ook niet je advertentiebudget leeg kunnen klikken.

IP-adres blokkeren in Google Ads

Het IP-adres dat is gedecteerd door de software wordt direct doorgevoerd in je Google Ads account op campagneniveau! Dit betekent dat deze gebruikers in de toekomst dus nooit meer je advertenties kunnen zien van je campagnes en dus niet je advertentiebudget leeg kunnen klikken.

IP-adres uitsluitingen op campagne niveau in Google Ads

Worden valide bezoekers geblokkeerd?

Ja dat is ook mogelijk. De bezoekers kunnen ook geblokkeerd worden op IP-adres als ze te vaak in een korte tijd op je advertenties klikken.

IP-adres blokkeren op basis van klikfrequentie

Is dat niet slecht?

Ja en NEE.

Het kan zo zijn dat concurrenten bijvoorbeeld de gelegenheid krijgen om ineens jouw advertentieplekje in te pikken op bepaalde zoekwoorden. Dat is natuurlijk zonde.

MAAR: je mag er rustig van uitgaan als ze zo actief op zoek zijn naar jouw bedrijf of naar je dienstverlening dat ze je inmiddels wel rechtstreeks weten te vinden of via Google organische resultaten weten te vinden.

Impressie voor en na blokkade van IP-adres

Is het IP-adres niet geblokkeerd? Dan blijf je de advertentie gewoon zien. Is het IP-adres geblokkeerd? Dan zie je geen advertentie. Zie afbeelding.

LET OP: Google test zo te zien ook met de SERP. Binnenkort dus weer een blogje van travyk over een SERP wijziging ;)!

HINT: let op de kaders rondom de sitelinks!!

Voordelen voor jou

Het levert alleen maar voordelen op voor jou als Google Ads adverteerder, namelijk:

  • Je bespaart op kwalitatief slechte klikken;
  • Kwaliteit van je campagne verkeer gaat omhoog;
  • Kosten per conversie dalen;
  • Je gaat op jaarbasis honderden / duizenden euro’s besparen!
Besparing van 50 euro in een week = €2.600,- per jaar!

Commerciele boodschap

Uiteraard kost deze software geld. Dit is afhankelijk van het aantal klikken die je uit je campagnes haalt. Hoe meer klikken je genereert, hoe duurder het abonnement van de software.

MAAR breng je je campagnes onder bij ons? Dan is fraudedetectie software van Google Ads klikken gratis. Dat vinden wij namelijk wel binnen onze dienstverlening passen!