Marketing in begrijpelijke taal
Jouw externe collega
Binnen no time reactie

Linkbuilding uitbesteden: Alles wat je moet weten

Veel bedrijven kiezen er echter voor om linkbuilding uit te besteden aan een specialist, omdat het een tijdrovend en complex proces is. Hieronder vindt u alles wat u moet weten over het uitbesteden van linkbuilding en waarom het voor jouw bedrijf nuttig kan zijn.

Linkbuilding is een belangrijk onderdeel van zoekmachineoptimalisatie (SEO) en is gericht op het verbeteren van de zichtbaarheid en autoriteit van jouw website. Het proces omvat het opbouwen van inkomende links naar jouw website van andere hoogwaardige websites. Dit helpt bij het verhogen van jouw website-rangschikking op zoekmachines, waardoor je beter vindbaar bent voor jouw doelgroep.

Wat is linkbuilding?

Linkbuilding is een belangrijke strategie binnen zoekmachine optimalisatie (SEO) die gericht is op het verkrijgen van inkomende links naar jouw website van andere websites. Deze inkomende links, ook wel “backlinks” genoemd, dienen als “stemmen” voor jouw website en geven aan zoekmachines aan dat andere websites jouw inhoud waardevol en relevant vinden. Hierdoor wordt jouw website gezien als meer waardevol en relevant, waardoor jouw website hoger zal ranken in zoekresultaten.

Benieuwd naar nog meer SEO trends? Bekijk dan onze 7 SEO trends voor 2023.

linkbuilding uitbesteden
“wat is linkbuilding?”

Er zijn verschillende manieren om linkbuilding uit te voeren, waaronder het schrijven van kwalitatieve inhoud die andere websites willen delen en verlinken, het uitwisselen van links met andere websites en het verkrijgen van links van gastblogs. Het is belangrijk om te onthouden dat linkbuilding een continu proces is en dat het verkrijgen van kwalitatieve links een tijdrovend en uitdagend proces kan zijn. Meer vormen van linkbuilding lees je verder in dit artikel.

Het is belangrijk om te benadrukken dat het verkrijgen van inkomende links van lage kwaliteit of van websites die niet relevant zijn voor jouw niche, kan leiden tot een straf van zoekmachines en een daling van je zoekmachine-rangschikking. Daarom is het belangrijk om te focussen op het verkrijgen van kwalitatieve en relevante links van hoogwaardige websites.

Hoe werkt linkbuilding?

Hieronder vind je een uitgebreide uitleg over hoe linkbuilding werkt:

 • Identificeer relevante websites en bronnen: De eerste stap in linkbuilding is om relevante websites en bronnen te identificeren waar je inkomende links van kunt verkrijgen. Dit kan bijvoorbeeld websites zijn die hetzelfde onderwerp of dezelfde niche bespreken als jouw website.
 • Creëer kwalitatieve inhoud: Een belangrijke factor in linkbuilding is het creëren van kwalitatieve inhoud die andere websites willen delen en verlinken. Dit kan bijvoorbeeld zijn door het schrijven van gastblogs, infographics of andere waardevolle inhoud die andere websites zullen waarderen.
 • Verkrijg inkomende links: Na het identificeren van relevante websites en het creëren van kwalitatieve inhoud, kan je inkomende links verkrijgen door bijvoorbeeld uitwisseling van links, gastbloggen of het onderhouden van een goede relatie met andere websites.
 • Monitor en evalueer je linkbuilding-strategie: Het is belangrijk om jouw linkbuilding-strategie continu te monitoren en te evalueren om ervoor te zorgen dat je op de juiste manier inkomende links verkrijgt en om jouw strategie bij te sturen als dit nodig is.
 • Voorkom black-hat SEO-praktijken: Het is belangrijk om te onthouden dat bepaalde linkbuilding-praktijken, zoals het verkrijgen van inkomende links door middel van spammy of lage kwaliteit websites, door zoekmachines als zwarte hat SEO-praktijken worden beschouwd en negatieve gevolgen voor jouw website kunnen hebben.

Hoe bepaal je of een linkprofiel relevant is?

Er zijn verschillende factoren die bepalen of een linkprofiel relevant is. Hieronder lees je enkele belangrijke overwegingen:

 • Relevante onderwerpen: Kijk of de websites waar de links naar jouw website vandaan komen relevant zijn voor jouw branche of niche. Dit betekent dat ze een vergelijkbaar onderwerp of thema hebben en een doelgroep die aansluit bij de uwe.
 • Autoriteit: De autoriteit van de websites waar de links naar jouw website vandaan komen, speelt ook een rol. Zoekmachines gebruiken autoriteit als een maatstaf voor de kwaliteit en betrouwbaarheid van een website. Autoriteit wordt onder andere bepaald door het aantal inkomende links naar een website, de kwaliteit van de inhoud en de leeftijd van de website.
 • Diversiteit: Het is belangrijk om een divers linkprofiel te hebben, wat betekent dat de links afkomstig zijn van verschillende soorten websites, zoals nieuwswebsites, blogplatforms, forums en sociale media. Dit toont aan dat jouw website waardevolle informatie biedt voor verschillende onlinegemeenschappen.
 • Anchor tekst: Anchor tekst is de tekst die verwijst naar jouw website en is zichtbaar op de website waar de link vandaan komt. Het is belangrijk om een divers aanbod van anchor teksten te hebben, zodat het linkprofiel natuurlijk en evenwichtig overkomt.
 • Spam: Zorg ervoor dat je geen links hebt van lage kwaliteit websites of websites die als spam worden beschouwd door zoekmachines. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor je zoekmachine-rangschikking.
 • Al deze factoren samen vormen het linkprofiel en kunnen bepalen of een linkprofiel relevant is. Het is belangrijk om regelmatig je linkprofiel te analyseren en te evalueren om ervoor te zorgen dat het relevant, kwalitatief en natuurlijk overkomt.

Waarom linkbuilding Uitbesteden?

Het bespaart tijd: Linkbuilding is een tijdrovend proces en vereist regelmatige monitoring en analyse om te zorgen dat je op de juiste manier vooruitgaat. Door linkbuilding uit te besteden, kan je deze taken aan een specialist overlaten, waardoor jij zelf meer tijd hebt om te concentreren op andere belangrijke aspecten van jouw bedrijf.

Kwaliteit: Een ervaren linkbuilding-specialist weet hoe hij hoogwaardige links kan verkrijgen die een positieve impact hebben op jouw zoekmachine-rangschikking. Door jouw linkbuilding uit te besteden, ben je verzekerd van kwaliteit en consistentie in jouw linkbuilding-strategie.

Deskundigheid: Linkbuilding vereist een diepgaande kennis van SEO en zoekmachine-algoritmen. Een specialist heeft deze kennis en ervaring in huis en kan jouw linkbuilding-strategie op de juiste manier aanpakken om de beste resultaten te behalen.

Wat is het verschil tussen interne linkbuilding en externe linkbuilding?

Externe linkbuilding betreft het verkrijgen van links vanaf andere websites naar jouw website. Dit is gericht op het verhogen van de autoriteit en het vertrouwen van jouw website in de ogen van zoekmachines en op het verbeteren van de zichtbaarheid van jouw website. Dit kan worden gedaan door gastbloggen, het uitwisselen van links met andere websites, het ontwikkelen van unieke en waardevolle inhoud en het bouwen van relaties met andere websites en influencers in jouw niche.

Het is belangrijk om te benadrukken dat beide soorten linkbuilding een rol spelen bij het verbeteren van de SEO van een website en dat een gezonde mix van interne en externe links nodig is voor een goede prestatie in zoekmachines.

Welke vormen van linkbuilding zijn er?

Er zijn verschillende manieren waarop men linkbuilding kan uitvoeren. Hieronder staan enkele van de meest populaire vormen:

 • Content Linkbuilding: Hierbij creëer je inhoudelijk sterke content die zonder opdringerig te zijn verwijst naar andere relevante bronnen en waar andere websites naar verwijzen.
 • Guest Blogging: Hierbij schrijf je artikelen voor andere websites en krijg je een link terug naar je eigen site in ruil.
 • Link Ruil: Hierbij ruil je links met andere websites, bijvoorbeeld door middel van het uitwisselen van verwijzingen tussen twee partijen.
 • Broken Link Building: Hierbij zoek je naar gebroken links op websites en bied je hen de mogelijkheid om deze te vervangen door een link naar jouw website.
 • Resource Page Link Building: Hierbij zoek je naar resource pagina’s waar jouw website relevant aan toegevoegd kan worden.
 • Infographic Link Building: Hierbij creëer je infographics die andere websites graag op hun site zetten en daarvoor een link naar jouw site in ruil.
 • Sponsored Content: Hierbij betaal je voor een artikel op een andere website waar jouw link ook in verwerkt zit.
 • Influencer Outreach: Hierbij zoek je naar invloedrijke personen op jouw vakgebied en vraag je hen om links naar jouw website op te nemen in hun content.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van linkbuilding-strategieën. Het is belangrijk om te onthouden dat het belangrijk is om te zorgen voor een natuurlijk en relevant linkprofiel, en te voorkomen dat er op een onnatuurlijke of onethische manier links worden verkregen.

Wat levert linkbuilding op?

 1. Verbeterde zoekmachine-rangschikking: Het verkrijgen van inkomende links van andere hoogwaardige websites is een belangrijke factor voor zoekmachines bij het bepalen van de relevantie en waarde van jouw website. Hoe meer kwalitatieve links je hebt, hoe hoger jouw website zal ranken in zoekmachines, wat betekent dat je meer zichtbaar bent voor jouw doelgroep.
 2. Verhoogde autoriteit: Naast het verbeteren van je zoekmachine-rangschikking, helpt linkbuilding ook bij het verhogen van de autoriteit van jouw website. Zoekmachines beschouwen websites met veel inkomende links van hoogwaardige websites als meer waardevol en betrouwbaar. Dit betekent dat jouw website een hogere autoriteit heeft en een betere kans heeft om bovenaan te staan in zoekresultaten.
 3. Verhoogde verkeersstroom: Door jouw website hoger te laten ranken in zoekmachines, zal je meer verkeer naar jouw website trekken. Dit verhoogt je zichtbaarheid en bereik, wat op zijn beurt kan leiden tot meer conversies en verkoop.
 4. Verbetering van de gebruikerservaring: Linkbuilding is niet alleen gericht op zoekmachines, maar ook op gebruikers. Door hoogwaardige inkomende links te verkrijgen, kan je de gebruikerservaring op jouw website verbeteren. Dit kan zorgen voor meer betrokkenheid en terugkerend verkeer op jouw website.
 5. Versterking van jouw merk: Linkbuilding is ook een effectieve manier om jouw merk te versterken en je online aanwezigheid te vergroten. Door jouw website te verbinden met andere hoogwaardige websites, versterkt je jouw online aanwezigheid en verbeter je jouw reputatie bij zoekmachines en gebruikers.
SEO linkbulding - travyk

In het kort, linkbuilding is een belangrijke strategie voor SEO die helpt bij het verbeteren van jouw zoekmachine-rangschikking, autoriteit, verkeersstroom, gebruikerservaring en merk.

Ook meer conversie?

Ben jij benieuwd welke online marketing voordelen jij allemaal kan halen uit je website of webshop? Wij helpen je graag.

Neem contact met ons op!

Over Travyk

Travyk, een duurzaam Online Marketing bureau uit Heerenveen dat is ontstaan uit passie om ondernemers in de regio Friesland e.o. slimmer te maken. Voor Travyk geldt: eerst de relatie en dan de prestatie. Ook doen we graag iets terug voor mens en milieu! Lees meer