De ontwikkelingen binnen de SEO-wereld volgen elkaar continu op. Ook in 2023 zijn er een aantal trends al duidelijk aanwezig. We zagen eind vorig jaar al AI op het toneel verschijnen en in december de ‘Link Spam update’ van Google, die nog meer op jouw inkomende links gaat letten. We nemen de 7 belangrijkste SEO trends voor 2023 met je door, om mee te nemen in de strategie voor je bedrijf.
- Een nieuwe E in E-E-A-T
- AI en (SEO) content
- Content dat de gebruiker helpt is king in 2023
- Zoekresultaten worden visueler
- Iedereen op pagina 1 van Google
- Kwaliteit van backlinks belangrijker dan ooit
- Technische SEO in 2023
1. Een nieuwe E in E-E-A-T
Je kent vast wel: de E-A-T update van Google. Acroniem voor Expertise, Authority, Trust. E-A-T heeft sinds december 2022 een nieuwe E: Experience. Google gaat nu ‘ervaring’ meenemen in de beoordeling of content van kwaliteit is of niet.
Wat houdt ervaring dan in? Google wil dat je laat zien dat jij als contentmaker echt ervaring hebt met het onderwerp. Stel je bent een autodealer, dan kun je vanuit je expertise vertellen wat de beste auto is in het A-segment. Maar als je als autodealer een artikel zou schrijven over hartkwalen voor een website gericht op gezondheid – dan zou dat wellicht ten koste gaan van de inhoud en kwaliteit van de tekst.
Hoe kun jij laten zien dat jij de specialist bent in jouw vakgebied? Hier onze tips:
- Noem de auteur met een korte beschrijving van zijn/haar kennis en expertises
- Maak aparte pagina’s aan voor elke auteur waarin je weer verwijst naar de artikelen die door deze persoon zijn geschreven
- Link naar de LinkedIn van de content maker. Op deze manier kan Google nog beter begrijpen dat de contentmaker echt de expert is op het onderwerp waarover hij of zij schrijft.
Zoals je kunt zien hebben we bovenstaande nog niet zelf doorgevoerd. Nog niet, inderdaad. 😉 Hier hebben we nog een vijftal tips om E-E-A-T content te ontwikkelen.
2. AI en (SEO) content
Je bent vast al de nieuwe AI-tool tegengekomen: Chat GPT. Deze tool kan antwoord geven over een bepaald onderwerp. Een interessante ontwikkeling waar nu ook veel media aandacht naar toe gaat. Houd er wel rekening mee dat deze teksten (nog) niet op hetzelfde niveau liggen als content dat door mensen is geschreven. Op dit moment lopen er voldoende testen om te ontdekken hoe de teksten van Chat GPT ranken in Google.
Google zegt dat het teksten kan herkennen die geschreven zijn door Chat GPT of andere AI-tools, maar het is moeilijk om te zeggen hoe goed Google hierin is. Het belangrijkste is dat je altijd waardevolle en relevante content aanbiedt waaruit – zoals eerder is genoemd – blijkt dat jij de expert bent en waar de gebruiker echt wat aan heeft.
3. Content dat de gebruiker helpt is king in 2023
De gebruiker helpen door vraag en het juiste aanbod bij elkaar te brengen, is sinds dag 1 al Google’s doel. Maar nuttige content wordt sinds de Helpful Content Update (uit augustus 2022) nog beter beloont. Content die niet aan de verwachtingen van de gebruiker voldoet, presteert door die update dan ook minder. Een goede ervaring op jouw website is echt heel belangrijk, zeker ook in 2023. Daar hoort gebruiksvriendelijke content bij.
Maar wat verstaat Google dan onder ‘helpful’? In het kort:
- Content dat is gemaakt voor mensen, niet voor zoekmachines
- Toegepast op de doelgroep en de zoekopdracht van de gebruiker
- Gemaakt / geschreven door experts op het gebied van het onderwerp
- Goed geschreven, laat goed zien hoe goed de kennis is van de schrijver / maker van het stuk content en is uniek.
- FAQ’s
- Tekst dat goed leesbaar is. Gebruik bijvoorbeeld opsommingen en vetgedrukte teksten om de pagina op te maken, zodat het ook aantrekkelijk wordt om door te nemen.
4. Zoekresultaten worden visueler
Mensen zoeken allang niet meer puur via Google, maar ook via social media platformen als Pinterest of YouTube. Deze laten alleen maar visuele content zien. Wil je als bedrijf meeliften met deze ontwikkeling? Dan zul je ook meer visueel materiaal binnen je content hebben. Denk aan foto’s en video’s, maar wellicht ook een 360º visual.
Deze visuele platformen en dat men ook deze als zoekmachine beschouwt, is Google niet ontgaan. Google laat nu ook meer visuele aspecten zien in op hun zoekresultaten pagina. In plaats van te linken naar websites of video’s, laat de zoekmachine je vaker afbeeldingen zien of een (verticale) video op de zoekresultatenpagina.
Naast dat men zoekt met woorden, kun je ook zoeken met spraak of met beelden. Dat laatste bijvoorbeeld met Google Lens, waarbij de gebruiker een foto kan maken en daarmee gaat zoeken naar het object van de foto. Dit heet MultiSearch, wat – na een succesvolle lancering in de Verenigde Staten – verder uitgerold gaat worden in de rest van de wereld.
5. Iedereen op pagina 1 van Google
Op mobiel kun je al eindeloos scrollen op de resultatenpagina van Google. Maar met de Continuous Scrolling Update is het er nu (of in ieder geval straks) ook voor desktop. Daarmee hoef je dus niet meer letterlijk naar pagina 2 van Google te klikken, maar kun je eindeloos doorscrollen. Helemaal eindeloos is het overigens niet: de functie stopt na een aantal zoekresultaten te hebben weergegeven.
De update kan van invloed zijn op de doorklikratio. Rankt jouw pagina net buiten de top 10? Dan is deze nu vaker zichtbaar voor jouw potentiële websitebezoeker. En vaker zichtbaar betekent ook meer kans dus dan men doorklikt naar jouw website. Zorg dus ook in 2023 dat je paginatitel en meta omschrijving ‘on point’ is. Maak ook gebruik van schema markup om je content aantrekkelijker te maken in Google, waardoor je mogelijk je CTR verhoogt.
Wel echt helemaal bovenaan in Google staan? Bekijk dan onze SEA trends voor 2023.
6. Kwaliteit van backlinks belangrijker dan ooit
Linkbuilding is ook in 2023 een van de drie belangrijkste pijlers van SEO. Met linkbuilding verzamel je links van andere websites die naar een specifieke pagina op jouw site verwijzen. Daarmee verhoog je de autoriteit van je website en je pagina, en daardoor ook de positie in de zoekresultaten. Dat je vooral moet gaan voor kwaliteit en niet voor kwantiteit bij linkbuilding, was al duidelijk. Maar sinds eind 2022 is dat nog belangrijker geworden dankzij de December 2022 Link Spam Update van Google.
Google gaat nog strenger kijken naar de inkomende links naar jouw website. Websites die een laag kwaliteit of een niet natuurlijk linkprofiel hebben, kunnen daarmee hun posities in de zoekmachines zien dalen. Dat hebben wij ook om ons heen gezien in de afgelopen tijd. In 2023 is het dus nog belangrijker om waardevolle en relevante links te verkrijgen.
De update richt zich voornamelijk op 3 soorten links:
- Paid links: links die zijn gekocht of gewisseld
- Exact match anchorteksten die niet natuurlijk zijn opgebouwd
- Automatisch verkregen links: links die zijn verkregen door middel van automatische tools of software
- Low-quality directories of link farms: Links verkregen van lage kwaliteit of irrelevant directories of ‘link farms’ die alleen zijn opgericht om de zoekmachine ranking te verhogen.
Lees meer over het belang van kwalitatieve linkbuilding.
7. Technische SEO in 2023
Google doet onderaan de streep nog steeds hetzelfde wat ze altijd al hebben gedaan: crawlen, indexeren en ranken. Om dit proces voor Google zo makkelijk mogelijk te houden, mag technische SEO niet ontbreken. Met technische optimalisaties aan je website, houd je de site snel voor de gebruiker maar is het voor Google ook makkelijker om je site te crawlen.
JavaScript
Google heeft 9 keer meer tijd nodig om je site te crawlen als het JavaScript tegenkomt. Langer dan bijvoorbeeld met HTML. Wanneer een zoekmachine niet goed je site kan crawlen kan het de pagina’s van de website dus ook niet gaan plaatsen in de resultaten (indexeren en ranken). Is JavaScript wel een belangrijk onderdeel van jouw website? Zorg ervoor dat de belangrijkste content geplaatst wordt in HTML en de functionaliteiten van de website in Javascript te behouden.
Core Web Vitals
Google moet jouw site dus goed kunnen vinden, maar ook kunnen gebruiken. Dat geldt uiteraard ook voor de websitebezoeker. Bij het optimaliseren van jouw website mogen de Core Web Vitals daarom ook in 2023 niet ontbreken. Het bestaat uit 3 verschillende metrics:
- Largest Contentful Paint (LCP) – hoe lang het duurt voor de webpagina is geladen
- First Input Delay (FID) – hoe snel de pagina reageert op input van de bezoeker
- Cumulative Layout Shift (CLS) – hoe minder er dingen op je scherm verschuiven, des te hoger jouwe CLS score. Denk bijvoorbeeld aan pop-ups.
Samen werken aan jouw SEO strategie voor 2023?
Google tilt steeds zwaarder aan de gebruiksvriendelijkheid van je website. Door bovenstaande trends te verwerken in je site kom je een heel eind. Weten hoe we jou kunnen helpen met SEO? Of wellicht ook met linkbuilding of Google Ads? Bel ons (0513 20 30 36) of stuur een berichtje naar [email protected].