Een website migratie wordt door veel ondernemers onderschat. Veel ondernemers wisselen gemiddeld eens per 5 jaar van website. Met een compleet nieuw design en opbouw van de website. Deze versie wordt live gezet en de ondernemer begint vervolgens opnieuw. Compleet opnieuw zelfs. Het website verkeer daalt en de zoekmachine weet jou vervolgens slecht te vinden. Hoe kan dat? Zodra je gaat verhuizen naar een nieuw platform, moet je er zeker van zijn dat je dit goed aanpakt.
- Verhuis jouw online autoriteit mee
- Voorkom verlies van relevante bezoekers (websiteverkeer)
- Ook nodig bij nieuwe websitestructuur
Wat is SEO migratie?
Een seo– of websitemigratie houdt in dat jouw website of deel van de website ‘verhuisd’ naar een nieuwe locatie. Bijvoorbeeld nieuw CMS, nieuwe websitestructuur of ander domeinnaam. Er zijn diverse redenen waarom je een website migratie uitvoert:
- Redesign van jouw website
- Uitbreiding, inkrimping of aanpassing van je sitestructuur
- Hernoemen van URL structuur
- Overgang naar een nieuw CMS
- Overzetten van URL’s naar een (beveiligde) https:// omgeving.
- Samenvoegen van diverse websites tot één website.
- Integreren van subdomeinen binnen het hoofddomein
- Verhuizing naar volledig nieuw domein
Bij een websitemigratie zorg je dat de oude situatie goed aansluit op de nieuwe, toekomstige situatie. Waarbij elke stap nauwkeurig wordt uitgevoerd om daarna zo goed mogelijk online zichtbaar te zijn en verder online te groeien. Een website is tenslotte een middel om jouw doelgroep te overtuigen een waardevolle actie uit te voeren.
Waarom is website migratie belangrijk?
Alle jaren dat je online zichtbaar bent en hiermee op Google zoekresultaten bepaalde posities verworven hebt, bouwen jouw websitepagina’s en websitedomein autoriteitswaarde op. Deze waarde is belangrijk, omdat dit jouw gunstige posities in de zoekmachine oplevert. Bij een verhuizing wil je deze waarde meenemen.
Een website migratie is als een verhuizing. Heb je een nieuw bedrijfspand aangekocht en vertel je dit niemand? Dan weten jouw bezoekers niet dat je op een nieuwe locatie gevestigd bent. Zo kunnen bezoekers, pakketbezorgers en leveranciers je voorlopig niet vinden. Breng je iedereen op de hoogte? Dan rijdt iedereen probleemloos naar je toe en verlies je geen tijd, geld en potentiële orders.
- Verhuis op de juiste manier en voorkom zoveel mogelijk het verlies van jouw waarde.
Een succesvolle website migratie
Met een goede voorbereiding kun je zorgen voor een succesvolle migratie van jouw website. Zonder juiste migratie kun je onherstelbare schade veroorzaken. Uiteraard wil je dit voorkomen. Een SEO migratie is daarom onmisbaar als jouw website online autoriteit heeft opgebouwd en jouw belangrijkste pagina’s relevant en veel organisch verkeer ophalen. Deze wil je niet kwijt raken!
Met een gericht website migratieplan is de kans groot dat nieuwe webpagina’s goed gevonden worden. Zonder verlies van organisch verkeer, want zonder verlies van verkeer behoud je de contactaanvragen, verkopen en ga zo maar door.
Een website migratieplan is aanbevolen voor behoud en optimalisatie van:
- Waardevolle content
- Externe links (backlinks)
- Interne linkstructuur
- Organische posities in zoekmachines (rankings)
- Organisch (zoek)verkeer / bezoekers
- Leads & conversies
- Gebruiksvriendelijkheid van je website
Met een succesvolle migratie voorkom je:
- Verlies van organisch verkeer
- Verlies van contact- en offerte aanvragen
- Verlies van websiteautoriteit
Voorbeeld van een slechte SEO migratie
Transavia heeft enkele jaren geleden een nieuwe website gelanceerd. Transavia heeft meer dan 2 jaar de tijd genomen om een nieuwe website te ontwikkelen, met verbeterde conversiepaden, gebruikers ervaring en verkoop en bijverkoop van vliegtickets. Echter was een goede SEO migratie vergeten. Zo waren de onderstaande punten vergeten, met een gevolg als verlies van tientallen posities. Het verkoop van vliegtickets gaat met gigantische aantallen, zo ook de zoekvolumes rondom piekperiodes zoals vakanties. Dit zal ongetwijfeld een daling in het verkeer en verkopen opgeleverd hebben.
Transavia was de volgende punten vergeten:
- Vergeten alle bestaande URL’s in kaart te brengen
- Geen redirects op alle oude URL’s naar de juiste, nieuwe pagina
- Niet voldoende zoekwoorden onderzoek waarop je doelgroep binnen komt
- De DNS instellingen van de website verkeerd ingesteld
- Geen titels en meta beschrijvingen
En het is niet eenvoudig om op belangrijke zoekwoorden posities te groeien. Zoals het woord ‘vliegticket kopen’ wil je als Transavia het liefst bovenaan staan. Hoge zoekvolumes en een hoge moeilijkheidsgraad. Deze moeilijk verkrijgbaar hoge positie wil je dus vasthouden bij een migratie.
Veelgestelde vragen over website migratie:
Welke elementen zitten in een website migratie?
Het in kaart brengen van alle werkzaamheden rondom een verhuizing. Zoals in kaart brengen van alle bestaande URL’s, redirectplan, aanpassing voor webhosting, meta-titels en omschrijving, aanpassen van campagnes, doorgeven van de verhuizing, maken, indienen van sitemaps en nog veel meer.
Wanneer moet ik beginnen met een SEO migratie?
Je kunt nooit vroeg genoeg starten met het voorbereiden van een SEO migratie. Het is meer dan enkel verzamelen van gegevens. Met een gedegen 0-meting en voorbereiding kun je alle activiteiten in kaart brengen en zorgen dat je geen enkel element mist. Denk hierbij ook aan belangrijkste pagina’s, zoekwoorden, conversiepaden enzovoort.
Welke platformen migreert Travyk?
Travyk helpt en ondersteunt bij elke websitemigratie. Heb je een complexe uitdaging? Wij helpen jou met een complete website migratie.
Wat is een 301 redirect?
Een statuscode 301 redirect is een permanente omleiding van een pagina naar een andere pagina. Met een juiste redirect voorkom je dat bezoekers op een niet werkende pagina terecht komen. Handig voor pagina’s die al in de zoekresultatenpagina terecht komen.
Garanderen jullie géén positie en autoriteitverlies?
Nee, dat kunnen wij niet. Bij een SEO migratie heb je altijd een overgangsperiode. Dit omdat het enige tijd kan duren voordat de Google Crawler alle pagina’s juist opgepakt heeft. Echter wil je het verlies van posities en verkeer zoveel mogelijk beperken en zo weinig mogelijk posities dalen. Met een goed migratieplan beperk je dit optimaal en kun je daarna weer groeien.
Houden jullie website migratie veranderingen bij?
Zeker. Wanneer de websitemigratie succesvol is uitgevoerd, houden wij met onze premium tools zoals Semrush posities in gaten. Naast het bijhouden van posities, houden we ook technische veranderingen bij. Zodat de website in technische topconditie is en schakelen hierbij snel met de webbouwer.
Hulp nodig met een website of SEO migratie?
De meeste punten van een websitemigratie zijn bekend bij website beheerders. Kom je er niet helemaal uit? Heb je tips nodig? Laat het ons weten. Neem gerust contact met ons op.