Marketing in begrijpelijke taal
Jouw externe collega
Binnen no time reactie

Google Glitch van 11 en 12 augustus 2020

Google Glitch van 11 en 12 augustus 2020

Google leed aan een storing die de zoekkwaliteit negatief beïnvloedde. Dit was dus geen update, het was een fout die inmiddels herstelt is. Velen vermoedde dat het een update was, maar dat was niet het geval. Google kwam vrij snel met een berichtgeving dat het een fout vanuit hun kant was. De details van de storing zijn (nog) niet bekend, maar is in de tussentijd wel verholpen!

Een Twitter bericht van John Mueller namens Google
Een Twitter bericht van John Mueller namens Google

Officiële uitleg van Google Webmasters

“Maandag hebben we een probleem met onze indexeringssystemen vastgesteld dat van invloed was op de zoekresultaten van Google. Nadat het probleem was vastgesteld, werd het onmiddellijk verholpen door onze ‘Site Reliability Engineers’ en is het inmiddels verholpen.
Bedankt voor je geduld!”

Google Webmasters

Impact van de zoekmachine glitch

  • Het probleem veroorzaakte slechte zoekresultaten die in sommige gevallen niet klopten
  • Het rangschikte de pagina’s niet in de correcte (relevante) volgorde

Voorbeeld van de glitch

Voorbeeld van de zoekmachine glitch met verwarrende zoekresultaten

Wat is er gebeurd?

Google heeft een systeem voor het crawlen en indexeren van websites dat cafeïne heet. De glitch lijkt uit Cafeïne te komen, maar dat is nog niet officieel bevestigt. Dus wat er exact gebeurd is, is nog gokken en gissen. Hier onder volgt meer uitleg over het nieuwe indexeringssysteem van Google.

Cafeïne-indexeringssysteem

Dankzij cafeïne kon Google gegevens sneller dan ooit tevoren verwerken. Dit cafeïne-indexeringssysteem stelde Google in staat om continu het hele web in realtime te indexeren. Met een frissere index zou Google dan meer actuele zoekresultaten kunnen tonen.

“Om de evolutie van internet bij te houden en aan de stijgende verwachtingen van gebruikers te voldoen, hebben we cafeïne ontwikkeld. De onderstaande afbeelding illustreert hoe ons oude indexeringssysteem werkte in vergelijking met cafeïne”

Carrie Grimes, Software Engineer – Google
Een illustratie van het oude indexeringssysteem van Google versus het nieuwe indexeringssysteem Cafeïne

Conclusie?

Als het je was opgevallen dat de zoekresultaten niet corresponderen met de opgegeven zoekopdracht, dan heb je dat goed gezien! Ben je op de bewuste maandag 11 augustus ranks kwijtgeraakt voor jou belangrijkste pagina’s en diensten? Wij hebben het gemonitord voor onze klanten en zien dat de kleine ‘drops’ in ranks na een dag of twee al weer hersteld zijn!

Afbeelding van SEMrush Sensor die Google ranks en algoritmes trackt
SEMrush Sensor – Tracker van Google ranks en algoritmes