4.9

Google core update mei 2020

Op 4 mei kondigde Google de tweede core update van het jaar aan.

Op 4 mei kondigde Google door middel van een tweet de tweede core update aan van het jaar.

Opvallend aan deze update is de naam. Normaliter hangt er een benaming vast aan een grote Google core update. Zoals bijvoorbeeld BERT of dierennamen (Penguin, Panda, etc.). Deze keer echter niet. De update wordt als volgt genoemd: “May 2020 Core Update”. Oftewewel niets anders dan “Google update mei 2020”.

De tweet van Google

Official tweets from Google’s public liaison of search, @dannysullivan
, sharing insights on how Google search works.

Google’s May 2020 Core update

De laatste grote update aan het zoekmachine algoritme van Google vond plaats in januari. Anders dan normaal is er echter wel heel veel veranderd in korte tijd. In korte tijd heeft het Corona virus (COVID-19) ons hele leven op zijn kop gezet en daarmee ook de zoekopdrachten in Google. Daar zijn in de tussentijd ook heel wat mini-updates zichtbaar geworden die Google heeft doorgevoerd.

Impact Google update mei 2020

De impact is vaak niet direct zichtbaar. Over het algemeen duurt het volledig uitrollen van een Google Core update zo’n 2 weken. De eerste wijzigingen voor een aantal klanten waren al wel binnen een paar dagen zichtbaar.

Update: inmiddels is er meer bekend over de gevolgen van de update.

SEMrush sensor en de Google update

De SEMRush sensor is een tool die bewegingen meet in de SERPS. Deze laat zien dat op 6 mei er grote wijzigingen plaatsvonden in de SERP’s. Waar een normale dag een score behaald van ongeveer 2 tot 4, schoot de score op 5 mei naar een 8 en op 6 mei naar 9.4 (!).

semrush sensor google glitch 11 augustus

Tot op heden heeft Google zelf nog geen hints of tips gegeven wat het doel is geweest van deze core update.

Update – de gevolgen van de Google Core update mei 2020

Update* 12-05-2020: er schijnt een correlatie te zijn tussen pagina’s die hard rankings zijn verloren en zogenaamde “thin content”. Naast thin content zijn er nog 3 grote wijzigingen gevonden in de update.

1. Thin Content

2. SERPs with Multiple Search Intents

3. Local Search

4. SERP Features – SCHEMA MARKUP!

Lees de volledige uitleg op Search Engine Journal

Industrieën geraakt door May 2020 Core update

De SEMRush Sensor laat zien dat over het algemeen alle industrieën flink zijn geraakt. Echter begon in enkele industrieën de update al wat eerder en/of hield hij langer aan.

Om te bepalen welke industrieën het hardst geraakt (postief / negatief) zijn door de update, is er gekeken naar de gemiddelde score van de SEMRush Sensor per industrie na de aankondiging van de update.

De industrieën met de hoogste volatiliteit score zijn:

 • News

 • Arts & Entertainment

 • Online communities

 • Shopping

 • Sports

Wat moet je doen?

Doorgaan! Google lanceert namelijk duizenden updates per jaar. Zij het om eigen interface te verbeteren tot het aanpassen van de SERPS tot en met algoritme aanpassingen. Van de meeste updates heb je als webmaster niet door dat er dagelijks updates plaats vinden. Deze updates worden normaliter dan ook niet aangekondigd door Google.

Wat kan je doen om je rankings sneller terug te pakken?

Heb je posities verloren op belangrijke pagina’s? Het enige dat je dus kan doen is doorgaan met het optimaliseren van je website en content. We hebben wel 2 tips om in ieder geval wat schade te herstellen:

 1. Check je technische SEO implementatie. Zijn al je pagina’s wel gemarkeerd met schema.org?

 2. Optimaliseer je Google My Business pagina met al je diensten, contactgegevens, reviews, openingstijden en meer!

Meer weten over SEO?

Lees ons blog over SEO of neem vrijblijvend contact met ons op!

TIP: wij maken ook gratis SEO analyses ;)! Doe er je voordeel mee!

Erik de Jager
Marlieke

Wij laten SEO voor je werken

Ons team staat voor je klaar! Heb je moeite om te ranken met je SEO pagina’s?
En ben je op zoek naar een SEO Bureau uit Heerenveen? Dan helpen we je graag.
Bel ons of vraag een gratis adviesgesprek aan.

Vertrouwd. Door onze partners en klanten

 • Google reviews

  • 5.0
   Wat een ontzettend fijne samenwerking hebben wij met Travyk. Ruurd is erg flexibel en heeft veel kennis van zijn vakgebied. Zowel Ruurd als Iwan geven ons de nodige sturing binnen onze plannen, waardoor wij weer nieuwe inzichten krijgen. Op naar een duurzame samenwerking met mooie resultaten.
   Opjewallie Opdrachtgever
  • 5.0
   Wij van Kantoormeubelen Nederland werken vanaf januari 22 met Travyk. Regelmatig hebben we plezierige contacten, waarbij we elke keer weer concluderen dat er een duidelijke groei zit in de resultaten. Travyk is een betrokken en pro-actieve organisatie met medewerkers, die weten waar ze het over hebben. Keep up the good work!
   Kantoormeubelen Nederland Opdrachtgever
  • 5.0
   Goede kennis van zaken, meedenken met ons als klant en altijd een enthousiaste benadering van Ruurd zorgt voor een goede samenwerking. Samen met Travyk gaan we voor het behalen van het beste resultaat!
   Communicatie GO Opdrachtgever
  • 5.0
   Fijn bedrijf om mee samen te werken! Goede kennis van zaken en altijd een persoonlijke benadering van Ruurd en Iwan wat de samenwerking ten goede komt. Dus ben je op zoek naar een online marketing bureau dan kunnen wij Travyk van harte aanbevelen!
   De Mallemok ‘Smokehouse & Grill’ Opdrachtgever
  • 5.0
   Onze samenwerking met Travyk is prima. Fijne mensen met goede ideeën om onze online marketing up-to-date te houden! Wij zijn erg tevreden.
   Sappe Reiniging, onderhoud en renovatie Opdrachtgever
  • 5.0
   Travyk doet voor ons alles achter de schermen op onze website. De samenwerking en het meedenken over het proces voor de nieuwe website en het uitrollen daarvan en daarna. Wij zijn zeer tevreden over Travyk. Ik heb ze daarom in mijn netwerk al meerdere malen genoemd.
   West Specialist in Buitenreiniging Opdrachtgever
  • 5.0
   Travyk gaat altijd voor een resultaatverplichting. Het ultieme voorbeeld van partnerschap, ontwikkeling en strategievorming leidend tot internetsucces. Een proactieve samenwerking waar kennisdeling voorop staat.
   Donker Groep Hoofdkwartier Opdrachtgever
  • 5.0
   Waar voor je geld. Geen loze leuzen en marketing gepraat. Gewoon duidelijke taal die elke ondernemer begrijpt. Transparante prijzen en daadkracht. Twee weken na akkoord offerte alle zaken uitgevoerd en de eerste conversies gerealiseerd. Top werk 👍leuke gasten ook!
   Doozo Leeuwarden Opdrachtgever
  • 5.0
   Geweldig bedrijf, ze denken goed met je mee en zijn heel goed gemotiveerd om jou te helpen.
   Solexverhuur Sloten Opdrachtgever
  • 5.0
   Wat een geweldig bedrijf! Ze hebben onze website geoptimaliseerd op Google, daarnaast is de website veel sneller geworden! Bedankt voor jullie service!👍
   De Goede Specialist in verzekeringen en hypotheken Opdrachtgever

  Kennis delen is macht