Google’s Page Experience update – Core Web Vitals

Google’s Page Experience update – Core Web Vitals

Google is contstant bezig om haar algoritmen te verbeteren en Google heeft eind mei 2020 een nieuwe algortime update aangekondigt. Google gaat drie nieuwe SEO metrics toevoegen om de gebruikerservaring op een website nog beter te meten, ook wel de Core Web Vitals genoemd.

Nadruk op gebruikerservaring

Door middel van deze update zal de gebruikerservaring op een pagina een (grote?) rol gaan spelen in hoe goed websites gaan ranken in de Google Zoekmachine.

Gebruikerservaring meten

Gebruikerservaring wordt natuurlijk al langere tijd gemeten door Google, door middel van signalen. De signalen die Google monitort zijn:

  • Laadtijd / Pagespeed
  • Veiligheid van een website (HTTPS beveiliging)
  • Mobielvriendelijkheid
  • Usability van een pagina (bijvoorbeeld geen storende pop-ups of irritante reclames).

Google Core Web Vitals

Je ziet vast wel een paar bekende factoren als veiligheid, snelheid en mobielvriendelijkheid staan. De Core Web Vitals is eigenlijk een verfijning van het al bestaande Pagespeed signaal.

Statistieken gericht op gebruikerservaring

De Core Web Vitals wordt ook wel door Google gedefinieerd als een set van gebruikersgerichte statistieken die de belangrijkste aspecten van de gebruikerservaring kwantificeren. Deze Core Web Vitals kijken naar de interactiviteit, de laadtijd en de stabiliteit van content tijdens het laden.

Belangrijkste factoren voor gebruikerservaring op een pagina

Core Web Vital 1: Largest Content Paint (LCP)

De LCP betreft de laadtijd. Voor een goede gebruikerservaring moet de LCP starten binnen 2.5 seconden vanaf het moment dat de pagina geladen wordt. Het gaat hier om het grootste element van een pagina, bijvoorbeeld de afbeelding, scripts en overige html bovenaan een pagina.

De schaal die Google bij LCP hanteert

Core Web Vital 2: First Input Delay (FID)

De FID betreft de tijd hoe snel een pagina reageert op acties die op de pagina uitgevoerd worden, bijvoorbeeld het klikken op een knop. Hoe langer een actie duurt, hoe negatiever de score. Voor een goede gebruikerservaring moet een FID minder dan 100 millieseconden zijn.

De schaal die Google bij FID hanteert

Core Web Vital 3: Cumulative Layout Shift (CLS)

Met CLS wordt de hoeveelheid content wat nog verspringt tijdens het laden gemeten. Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan het verspringen van knoppen doordat er nog afbeeldingen worden ingeladen. Verspringende content wordt als zeer storend ervaren door gebruikers. Voor een goede gebruikerservaring moet pagina een CLS hebben van 0,1 of minder.

De schaal die Google bij CLS hanteert

Core Web Vitals meten?

Dat kan al een tijdje. Er zijn verschillende tools beschikbaar die drie nieuwe SEO metrics kunnen meten waaronder Search Console en PageSpeed insights. De overige tools zijn:

De tools waarmee de Core Web Vitals gemeten kunnen worden

Core Web Vitals als rankingfactor in 2021

De Core Web Vitals zullen pas in 2021 aan het algoritme worden toegevoegd, maar het is nu al een goed moment om hier op in te spelen.

Tips nodig?

Klaar zijn voor deze rankingfactor in 2021? Wij helpen je hier graag mee of laat je webbouwer je website verbeteren!