Marketing in begrijpelijke taal
Jouw externe collega
Binnen no time reactie

FAQ pagina’s maken met Yoast SEO

FAQ pagina’s maken met Yoast SEO

Het hebben van antwoorden op veelgestelde vragen binnen je pagina draagt bij aan positieve resultaten binnen Google. Dankzij de Yoast SEO plug-in is de inspanning om daarmee een FAQ te realiseren een stuk minder groot geworden.

Hoe werkt een FAQ pagina voor Google?

Google probeert een vraag van een zoeker te koppelen aan een antwoord van een bron. Als je je  vragen en antwoorden markeert met gestructureerde FAQ-gegevens, vertel je in principe de zoekmachines dat een bepaalde kleine zin een vraag is en dat een bepaalde paragraaf het antwoord is. Al deze vragen en antwoorden moeten betrekking hebben op het hoofdonderwerp van de pagina.

De komst van gesproken zoekopdrachten zorgt er voor dat op “alinea’s gebaseerde inhoud” helemaal in trek is. Eén van de redenen? Google is op zoek naar eenvoudig te begrijpen, op blokken gebaseerde inhoud die het kan gebruiken om vragen van gebruikers rechtstreeks in de zoekmachine te beantwoorden – of door het hardop uit te spreken.

Een gestructureerde gegevensblok

Veelgestelde vragen pagina’s helpen niet alleen alle vragen van je (potentiële) klant te beantwoorden, maar ze bieden ook een geweldige manier om je inhoud te laten opvallen in zoekresultaten. Meestal betekent dit dat je veel extra werk moet verzetten om dat te realiseren. Je hebt het vast wel eens gezien dat als je ergens op zoekt binnen Google dat er een antwoord bovenin de pagina gepresenteerd wordt, zonder dat je ergens op hoeft te klikken (zie afbeelding). Dit noemt Google ‘featured snippets‘, die gevormd worden door ‘structured data

Een (veel)gestelde vraag via Google die beantwoord wordt op de SERP.
Featured snippet op de SERP van Google

In dit geval betekent dit dat je geldige FAQ-schema gegevens moet toevoegen aan je pagina als je wilt dat Google je FAQ in de zoekresultaten benadrukt. Dat klinkt als iets ingewikkelds, maar gelukkig maakt Yoast SEO het publiceren van in aanmerking komende FAQ-pagina’s zo simpel als een fluitje van een cent. Het enige dat je nodig hebt is de WordPress Block Editor en het inhoudsblok van Yoast SEO FAQ! Deze gestructureerde gegevensblokken kan je dan toevoegen aan je FAQ pagina en vice versa.

Waarom is dit zo belangrijk?

Zowel mensen als machines zijn dol op blok gebaseerde inhoud. De korte, maar krachtige, inhoud is vaak alomvattend en makkelijk tot je te nemen. Door met de Block Editor in WordPress te werken, kan je snel een mooie pagina samenstellen. Kies eenvoudig het type blok dat je nodig hebt en vul het in. 

De Yoast SEO content blokken zijn gemakkelijk te gebruiken omdat ze voor zichzelf spreken. Verzamel je vragen en antwoorden, voeg een FAQ toe aan je pagina en vul de pagina in. Denk echter wel na over wat je met de pagina wilt bereiken. De pagina moet geen verzamelpunt zijn voor willekeurige vragen die uw gebruikers mogelijk hebben, het moet gericht zijn op de inhoud van de betreffende pagina.

Instructie video van Yoast SEO

Vond je wat je gelezen hebt lastig te volgen? Geen man overboord… Yoast is zo vriendelijk geweest een Screencast te publiceren op YouTube om stapsgewijs de Yoast SEO content blokken in te richten voor Google en hoe deze gestructureerde gegevens door Google worden opgepakt.

Screencast van Yoast Academy