4.9

Dofollow en nofollow backlinks: wat is het verschil?

Wij leggen haarfijn uit wat het verschil is tussen dofollow en nofollow

Als een andere webpagina naar jouw site verwijst – kan dat op 2 manieren: met een dofollow- en nofollow backlink. Beide doen ze hetzelfde, maar ze geven wel elk een ander signaal aan de zoekmachines. In dit artikel gaan we dieper in op het verschil tussen dofollow en nofollow links bij linkbuilding. De volgende onderdelen komen aan bod:

Wat doen backlinks met de website autoriteit?

Backlinks zijn een belangrijke factor bij het bepalen van de website autoriteit. Wat je hierbij moet onthouden is dat kwaliteit boven kwantiteit staat. Hoe meer kwalitatieve backlinks een website heeft, hoe groter de kans dat deze hoog scoort in de zoekresultaten. Dit komt doordat backlinks aangeven dat andere websites de inhoud van jouw website waardevol vinden en dit delen met hun eigen publiek. Een mix van dofollow en nofollow backlinks kan bijdragen aan een natuurlijk linkprofiel en voorkomen dat Google je website als verdacht beschouwt. Dat willen we natuurlijk niet hebben!

Wat zijn dofollow backlinks?

Dofollow backlinks zijn links die door zoekmachines worden gevolgd en meetellen voor de ranking van een website. Website autoriteit is een belangrijk onderdeel van zoekmachineoptimalisatie (SEO). Het verwijst naar de mate waarin zoekmachines, zoals Google, een website als betrouwbaar en relevant beschouwen voor bepaalde zoekopdrachten. Wanneer een website een dofollow backlink ontvangt van een andere website, wordt de autoriteit van de website versterkt. De autoriteit van Travyk is bijvoorbeeld op het moment van schrijven 16. 

Het backlinkprofiel van Travyk

Authority score linkbuilding

Een voorbeeld van een dofollow link is wanneer een blogger een artikel schrijft over een online marketing bureau en hier ook naar verwijst in de tekst. Als deze link een dofollow link is, dan wordt deze link gevolgd door zoekmachines en draagt deze link bij aan de autoriteit van de website van het bureau. Een dofollow link ziet er als volgt uit: 

Een dofollow link naar de website van Travyk

Een dofollow link naar de website van Travyk

Wat zijn nofollow backlinks?

Nofollow backlinks zijn links die niet door zoekmachines worden gevolgd en dus geen invloed hebben op de ranking van een website. Het attribuut ‘nofollow’ kan worden toegevoegd aan een link om aan te geven aan zoekmachines dat het geen aanbeveling is en dat er geen autoriteit moet worden overgedragen aan de gelinkte pagina. Een voorbeeld van een nofollow link zijn links vanaf social media platforms. Een nofollow link kan je herkennen aan het stukje code: rel=”nofollow”. 

Een nofollow link naar de website van Travyk

Een nofollow link naar de website van Travyk

Linkbuilding: een goede mix van dofollow en nofollow

Hoewel dofollow backlinks meer invloed hebben op de autoriteit van een website dan nofollow backlinks, zijn beide soorten belangrijk voor een gezond backlinkprofiel. Een gezond backlinkprofiel is opgebouwd uit verschillende domeinen die relevant en van hoge kwaliteit zijn. Een goede verdeling van dofollow en nofollow backlinks is hierbij ook belangrijk. Een voorbeeld hiervan is wanneer je een backlink krijgt van een blogger (dofollow) en een backlink van social media (nofollow). Beide zorgen voor verkeer naar je website. En blijven ze ook nog eens lang op je pagina? Dan kan dat weer een positieve invloed hebben op je rankings.

Het hebben van een gezonde mix van beide soorten backlinks en een juiste verhouding kan bijdragen aan een effectieve SEO-strategie.

Conclusie: gezond en sterk backlinkprofiel

Het hebben van een gezond en sterk backlinkprofiel is een belangrijk onderdeel van SEO. Dofollow backlinks dragen direct bij aan de website autoriteit, terwijl nofollow backlinks indirect bijdragen door bijvoorbeeld het verhogen van het verkeer naar de website. Het hebben van een gezonde mix van beide soorten backlinks kan bijdragen aan een effectieve SEO-strategie en het verbeteren van de positie van een website in de zoekresultaten. En het draagt bij aan een gezond opgebouwd linkprofiel.

Linkbuilding uitbesteden?

Het is een tijdrovend klusje, linkbuilding. Zeker als je het echt goed wilt aanpakken. Vooral omdat er echt goed over nagedacht moet worden. Net als bij de overige SEO werkzaamheden is het een ‘on going process’. 

Hulp nodig met een gezond linkbuilding profiel te bouwen? Wij bij Travyk zijn hier gespecialiseerd in. Vraag een gratis linkbuilding scan aan en kijk wat wij kunnen betekenen.

Marco van der Werf

Sterker linkprofiel nodig?

Ons team staat voor je klaar! Heb je moeite om te ranken met je SEO pagina’s?
En ben je op zoek naar een sterker linkprofiel? Laat onze experts je helpen.

Vertrouwd. Door onze partners en klanten

 • Google reviews

  • 5.0
   Wat een ontzettend fijne samenwerking hebben wij met Travyk. Ruurd is erg flexibel en heeft veel kennis van zijn vakgebied. Zowel Ruurd als Iwan geven ons de nodige sturing binnen onze plannen, waardoor wij weer nieuwe inzichten krijgen. Op naar een duurzame samenwerking met mooie resultaten.
   Opjewallie Opdrachtgever
  • 5.0
   Wij van Kantoormeubelen Nederland werken vanaf januari 22 met Travyk. Regelmatig hebben we plezierige contacten, waarbij we elke keer weer concluderen dat er een duidelijke groei zit in de resultaten. Travyk is een betrokken en pro-actieve organisatie met medewerkers, die weten waar ze het over hebben. Keep up the good work!
   Kantoormeubelen Nederland Opdrachtgever
  • 5.0
   Goede kennis van zaken, meedenken met ons als klant en altijd een enthousiaste benadering van Ruurd zorgt voor een goede samenwerking. Samen met Travyk gaan we voor het behalen van het beste resultaat!
   Communicatie GO Opdrachtgever
  • 5.0
   Fijn bedrijf om mee samen te werken! Goede kennis van zaken en altijd een persoonlijke benadering van Ruurd en Iwan wat de samenwerking ten goede komt. Dus ben je op zoek naar een online marketing bureau dan kunnen wij Travyk van harte aanbevelen!
   De Mallemok ‘Smokehouse & Grill’ Opdrachtgever
  • 5.0
   Onze samenwerking met Travyk is prima. Fijne mensen met goede ideeën om onze online marketing up-to-date te houden! Wij zijn erg tevreden.
   Sappe Reiniging, onderhoud en renovatie Opdrachtgever
  • 5.0
   Travyk doet voor ons alles achter de schermen op onze website. De samenwerking en het meedenken over het proces voor de nieuwe website en het uitrollen daarvan en daarna. Wij zijn zeer tevreden over Travyk. Ik heb ze daarom in mijn netwerk al meerdere malen genoemd.
   West Specialist in Buitenreiniging Opdrachtgever
  • 5.0
   Travyk gaat altijd voor een resultaatverplichting. Het ultieme voorbeeld van partnerschap, ontwikkeling en strategievorming leidend tot internetsucces. Een proactieve samenwerking waar kennisdeling voorop staat.
   Donker Groep Hoofdkwartier Opdrachtgever
  • 5.0
   Waar voor je geld. Geen loze leuzen en marketing gepraat. Gewoon duidelijke taal die elke ondernemer begrijpt. Transparante prijzen en daadkracht. Twee weken na akkoord offerte alle zaken uitgevoerd en de eerste conversies gerealiseerd. Top werk 👍leuke gasten ook!
   Doozo Leeuwarden Opdrachtgever
  • 5.0
   Geweldig bedrijf, ze denken goed met je mee en zijn heel goed gemotiveerd om jou te helpen.
   Solexverhuur Sloten Opdrachtgever
  • 5.0
   Wat een geweldig bedrijf! Ze hebben onze website geoptimaliseerd op Google, daarnaast is de website veel sneller geworden! Bedankt voor jullie service!👍
   De Goede Specialist in verzekeringen en hypotheken Opdrachtgever

  Kennis delen is macht