Marketing in begrijpelijke taal
Jouw externe collega
Binnen no time reactie

Dofollow en nofollow backlinks: wat is het verschil?

Dofollow en nofollow backlinks: wat is het verschil?

Als een andere webpagina naar jouw site verwijst – kan dat op 2 manieren: met een dofollow- en nofollow backlink. Beide doen ze hetzelfde, maar ze geven wel elk een ander signaal aan de zoekmachines. In dit artikel gaan we dieper in op het verschil tussen dofollow en nofollow links bij linkbuilding. De volgende onderdelen komen aan bod:

Backlinks zijn een belangrijke factor bij het bepalen van de website autoriteit. Wat je hierbij moet onthouden is dat kwaliteit boven kwantiteit staat. Hoe meer kwalitatieve backlinks een website heeft, hoe groter de kans dat deze hoog scoort in de zoekresultaten. Dit komt doordat backlinks aangeven dat andere websites de inhoud van jouw website waardevol vinden en dit delen met hun eigen publiek. Een mix van dofollow en nofollow backlinks kan bijdragen aan een natuurlijk linkprofiel en voorkomen dat Google je website als verdacht beschouwt. Dat willen we natuurlijk niet hebben!

Dofollow backlinks zijn links die door zoekmachines worden gevolgd en meetellen voor de ranking van een website. Website autoriteit is een belangrijk onderdeel van zoekmachineoptimalisatie (SEO). Het verwijst naar de mate waarin zoekmachines, zoals Google, een website als betrouwbaar en relevant beschouwen voor bepaalde zoekopdrachten. Wanneer een website een dofollow backlink ontvangt van een andere website, wordt de autoriteit van de website versterkt. De autoriteit van Travyk is bijvoorbeeld op het moment van schrijven 16. 

Het backlinkprofiel van Travyk
Het backlinkprofiel van Travyk

Een voorbeeld van een dofollow link is wanneer een blogger een artikel schrijft over een online marketing bureau en hier ook naar verwijst in de tekst. Als deze link een dofollow link is, dan wordt deze link gevolgd door zoekmachines en draagt deze link bij aan de autoriteit van de website van het bureau. Een dofollow link ziet er als volgt uit: 

Dofollow link naar Travyk
Een dofollow link naar de website van Travyk

Nofollow backlinks zijn links die niet door zoekmachines worden gevolgd en dus geen invloed hebben op de ranking van een website. Het attribuut ‘nofollow’ kan worden toegevoegd aan een link om aan te geven aan zoekmachines dat het geen aanbeveling is en dat er geen autoriteit moet worden overgedragen aan de gelinkte pagina. Een voorbeeld van een nofollow link zijn links vanaf social media platforms. Een nofollow link kan je herkennen aan het stukje code: rel=”nofollow”

Nofollow link naar Travyk
Een nofollow link naar de website van Travyk

Linkbuilding: een goede mix van dofollow en nofollow

Hoewel dofollow backlinks meer invloed hebben op de autoriteit van een website dan nofollow backlinks, zijn beide soorten belangrijk voor een gezond backlinkprofiel. Een gezond backlinkprofiel is opgebouwd uit verschillende domeinen die relevant en van hoge kwaliteit zijn. Een goede verdeling van dofollow en nofollow backlinks is hierbij ook belangrijk. Een voorbeeld hiervan is wanneer je een backlink krijgt van een blogger (dofollow) en een backlink van social media (nofollow). Beide zorgen voor verkeer naar je website. En blijven ze ook nog eens lang op je pagina? Dan kan dat weer een positieve invloed hebben op je rankings.

Het hebben van een gezonde mix van beide soorten backlinks en een juiste verhouding kan bijdragen aan een effectieve SEO-strategie.

Conclusie: gezond en sterk backlinkprofiel

Het hebben van een gezond en sterk backlinkprofiel is een belangrijk onderdeel van SEO. Dofollow backlinks dragen direct bij aan de website autoriteit, terwijl nofollow backlinks indirect bijdragen door bijvoorbeeld het verhogen van het verkeer naar de website. Het hebben van een gezonde mix van beide soorten backlinks kan bijdragen aan een effectieve SEO-strategie en het verbeteren van de positie van een website in de zoekresultaten. En het draagt bij aan een gezond opgebouwd linkprofiel.

Linkbuilding uitbesteden?

Het is een tijdrovend klusje, linkbuilding. Zeker als je het echt goed wilt aanpakken. Vooral omdat er echt goed over nagedacht moet worden. Net als bij de overige SEO werkzaamheden is het een ‘on going process’. 

Hulp nodig met een gezond linkbuilding profiel te bouwen? Wij bij Travyk zijn hier gespecialiseerd in. Vraag een gratis linkbuilding scan aan en kijk wat wij kunnen betekenen.